реалії київської нерухомості

Мати власне житло – це здорове бажання кожної людини. На жаль сьогоднішні реалії київської нерухомості такі, що купити власну квартиру зразу практично немає ніякої можливості. Але зараз багато розмов про іпотечне кредитування.

Звучить принаймні дуже заманливо. Але треба спочатку порахувати. І так почнемо: Мінімальна вартість квартирив місті Києві – від 5015 до 5593 грн/м2 (дані сайту http://realt.ua). Для розрахунку приймаємо мінімальну ціну 5015 грн/м2 при тому, що будинок буде побудований і введений в експлуатацію у найближчі 2 роки. Тобто при мінімальній площі двохкімнатної квартири 62 м2 отримуємо ціну квартири 330990 грн. При розрахунку вважаємо, що квартири можуть купити сім’ї у яких середньмісячний дохід набагато вище, ніж прожитковий мінімум: Для розрахунку вважаємо, що 2 працюючих дорослих заробляють за місяць по 4000 грн/міс кожний. Тобто за місяць виходить близько 8000 грн.

Начебто і непагано. Але! Досить велика частина цих людей живуть у квартирах, які вони знімають. Ціна зйомної однокімнатної квартири за місяць в Києві коштує приблизно 1500 грн. До того ж дуже велика частина таких майбутніх покупців уже мають власну дитину, а така заробітня плата однозначно вказує на те, що ці люди займають досить значні посади, тобто дружина не має можливості довго знаходитись у відпусці по догляду за дитиною.

Єдиний вихід із цього становища – це найняти гувернантку або няню. А це ще коштує на місяць приблизно 1000 грн. А ще є сімейні витрати на харчування, лікування, одяг, невеликі розваги (кіно, театр, цирк, зоопарк, зустрічі з друзями і т.і.). Тобто після усіх витрат при режимі великої економії- залишається приблизно 4000 грн.

РЕКЛАМА

Банки зараз надають позики в середньому під 15% річних у валюті при першому внеску 15%. (ми не враховуємо комісійні банку, витрати на страхування фінансового ризику при купівлі нерухомості (вони можу досить суттєво впливати на витрати по обслуговуванню кредиту)). Тепер будемо рахувати 15% від ціни квартири – це 49648 грн (це будудуть заощадження за останній рік, які вселяють впевненість в те, що квартира в кредит це реальність). Залишається взяти кредит на суму 281341,5 з якої в перший місяць треба буде заплатити банківський відсоток у розмірі 3516,76 грн.

Тобто на погашення тіла кредита залишається 483,23 грн. Якщо ціна на цю квартиру не виросте, а вона найнижча (майже у 1,5 рази нижча за середньостатистичну по місту і середньорічний прирост складає щонайменше 15%) (дуже мало компаній які фіксують остаточну ціні квартир, бо більшість встановлює плавуючу, яка залежить від підвищення цін на будівельні матеріали і роботи, загальнодержавну інфляцію і т. і.), яку нам вдалося знайти в Києві; якщо будівельно-фінансова компанія правильно порахувала площу квартири (бо та, яку ми знайшли вона на 1,3 рази менша за середньостатистичну по місту), якщо витрати на проживання не будуть збільшуватись, а це майже нереально враховуючи інфляцію, а через 2 роки коли будівельна компанія введе будинок в експлуатацію, гроші за зйомну квартиру направити на ремонт побудованої, і при безумовному режимі економії на всьому – то виплатити цю квартиру повністю можна буде не менше ніж за 40 років!!!!!

До речі згадавса той факт, коли міський голова організовував бізнес-ланч з VIP представниками ділових кругів і зібравши 15000 $ благодійніх внесків, пообіцяв за ці гроші купити однокімнатну квартиру (по собівартості) для знедоленої сім’ї. Цей факт наводить на деякі розмірковування, бо ринкова вартісь однокімнатної квартири складає щонайменше 45000 $ То може є доречним організувати державну будівельну інвестиційно-фінансову компанію, яка б будувала квартири і з невеликою рентабельністю (7%) продавала ці квартири. Ми не кажемо про елітну нерухомісь, а річ йде про економ-клас. До того ж маючи в місті великі виробничі можливості панельного домобудування, і маючи величезний попит в тому числі і на панельні будинки, ця компанія могла б при підпримці КМДА ( швидке виділення будівельних майданчиків (бажано мікрорайонами і не в центрі міста), допомога у швидкому проходженню експертиз в контролюючих органів (щоб документи можна було отримати не за 2-3 роки, а за 3-4 місяця), при регулярному фінансуванні (бо було б правильним ввести практику – спочатку побудувати житло, ввести його в експлуатацію, а потім вже продавати), наситити київський ринок недорогою житловою нерухомістю, ввести практику, що власнику квартири продається вже готове житло, отримати прямі додаткові фінансові надходження від прибутків державної будівельної інвестиційно-фінансової компанії, отримати непрямі додаткові фінансові надходження від збільшення промислового виробництва і збільшення податкової бази і врешті-решт виконувати фукції, які покладені на міські органи влади – піклування про мешканців міста і їх потреб.

Автор – Олея Сергій Миколайович
Источник – sweden_2001[at]mail.ru