Розширено можливості отримання кредитів за програмою Державної іпотечної установиНаглядова Рада Державної іпотечної установи (ДІУ) затвердила зміни до Стандартів надання, рефінансування та обслуговування іпотечних житлових кредитів Державної іпотечної установи. Так, зокрема збільшено розміри максимальної та мінімальної суми кредиту.

Максимальний розмір суми кредиту на одного позичальника в залежності від місця розташування житла встановлюється наступний:

1 000 000 грн. – м. Київ та населені пункти приміської зони (в попередній редакції 450 000 грн);
750 000 грн. – м. Севастополь, міста з населенням понад 1 млн. та населені пукти приміської зони таких міст (в попередній редакції 350 000 грн);
500 000 грн. – інші міста обласного значення (в попередній редакції 250 000 грн);
300 000 грн. – міста районного значення (в попередній редакції 150 000 грн);
200 000 грн. – інші міста та селища (в попередній редакції 100 000 грн).

Також в новій редакції Стандартів збільшено співвідношення між сумою кредиту та оціночною (ринковою) вартістю предмету іпотеки – LTV, що не може перевищувати 75%.

РЕКЛАМА

Окрім того, уточнено цільове використання кредиту, зокрема можливе отримання кредиту не лише для придбання житла, а й для поліпшення житлових умов та інших цілей.

Зазначені зміни відображають цінові реалії, що склалися на ринку нерухомості України та покращать доступ до фінансових ресурсів ДІУ більш широкого кола населення.

ДОВІДКА
Державну іпотечну установу створено Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2004 р. №1330. Засновником Установи є держава в особі Кабінету Міністрів України. Статутний капітал Установи на сьогодні складає 100 млн. грн. Основною метою діяльності ДІУ є рефінансування первинних іпотечних кредиторів шляхом набуття права вимоги за іпотечними кредитами, виданими згідно Стандартів надання, рефінансування та обслуговування іпотечних житлових кредитів ДІУ.

Джерело – http://ipoteka.gov.ua