Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву готується до впровадження нової бюджетної програми Бюджетні асигнування із передбачених державним бюджетом України 2007 року 15 млн. гривень на розв’язання житлової проблеми педагогічних та науково-педагогічних працівників, вже почали надходити до виконавця цієї бюджетної програми – ДСФУ “Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву”.

Реалізація програми буде відбуватися шляхом надання зазначеній категорії громадян пільгових державних довгострокових кредитів на будівництво (придбання) житла.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 21 березня 2007 року №519, яка визначила порядок використання бюджетних коштів для пільгового кредитування, Фонд спільно із розпорядником коштів – Міністерством регіонального розвитку та будівництва – розробив та затвердив у Міністерстві фінансів України Паспорт бюджетної програми, на підставі якого здійснюється державне фінансування. Правлінням Фонду погоджені зразки нормативних документів, що використовуватимуться при наданні кредитів, а саме: типовий кредитний договір, договір іпотеки, договір відступлення права вимоги, методику здійснення розрахунку щоквартальних платежів з погашення пільгового кредиту.

Крім того, враховуючи невеликий поки що обсяг державного фінансування програми, Фонд виступив з пропозицією не розпорошувати кошти по всій Україні, а визначити 2-3 пілотних регіони, в яких розпочати практичну реалізацію програми.

РЕКЛАМА

За словами голови правління Фонду Валерія Омельчука, “у разі отримання позитивних результатів реалізації пілотних проектів програми, у наступних бюджетних роках сума в 15 млн. гривень може збільшитися на порядок. Ми в успішності програми не маємо жодних сумнівів”.

Система відбору кандидатів на отримання пільгових кредитів також є на сьогодні відкритим питанням. На думку керівництва Фонду, критерії відбору було б доречним отримати від профільного міністерства, більш ознайомленого із житловими проблемами педагогічних та науково-педагогічних працівників, – Міністерства освіти та науки України. А далі, можна було б застосовувати випробувану на інших програмах комп’ютерну рейтингову систему відбору.

Передбачається, що найближчим часом Кабінет Міністрів України розгляне та прийме рішення стосовно пропозицій Фонду, і до кінця року перші освітяни отримають довгоочікувану допомогу держави у вирішенні житлової проблеми.

Джерело – Прес-служба Фонду