У Ющенка пропонують 3 типи житла і 4 умови для мерівНайбільше навантаження у процесі реалізації програми “Доступне житло”, яка ініційована президентом Віктором Ющенком, буде покладено на органи місцевого самоврядування. Про це сказав на брифінгу у понеділок заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак.

За його словами, участь у програмі будівництва доступного житла зможуть взяти міста, мери яких здатні: провести через сесію міськради рішення про безоплатне виділення ділянок; опрацювати з комунальними підприємствами безоплатний підвід до цих ділянок відповідних комунікацій; зорганізувати у своїй громаді належним чином людей.

“Програма доступного житла передбачає нижній і верхній мінімум, який встановлюється для кожної території щодо можливої участі в програмі”, – зазначив Шлапак.

“Ми бачимо в подальшому три категорії житла: житло соціальне, яке будуватиметься виключно за кошт держави – для пенсіонерів, для інвалідів, людей з дуже малим достатком, які все одно не зможуть взяти позику в банку і ніколи не зможуть його збудувати”, – роз’яснив він.

“Верхня планка – це так зване елітне житло – комерсанти, які в стані самі будувати житло там, де вважають за потрібне, і таке, як хочуть”, – продовжив представник секретаріату.

“І, нарешті, середній прошарок – саме про нього йдеться в програмі “Доступне житло”, – пояснив він.

При цьому Шлапак зазначив, що у програмі зможе взяти участь “людина, яка буде мати загальний сімейний дохід в певній території – мінімум такий і максимум такий”.

РЕКЛАМА

“Мінімум – ми вимушені будем не пустити їх в програму, для них буде будуватись соціальне житло, бо вони будуть не платоспроможні. А верхні – ми не зможемо прийняти в програму, оскільки вони в стані будуть самі працювати з таким житлом”, – сказав він.

“Організувати сьогодні, вибачте, певну селекцію черги саме в цьому аспекті, можливо, розставити її певними прошарками – саме задача мера… Щоб громада погодилась з цим, дійшла висновку, що це найбільш справедливо і правильно. Той мер, хто виконає ці три умови, отримає підтримку держави в виділенні того ресурсу, про який я говорив (30% оплати будівництва коштом держбюджету та надання субсидій)”, – наголосив Шлапак.

Саме такі зобов’язання, за його словами, міститимуться у заявці на участь у програмі “Доступне житло”, проведення пілотних проектів якої планується уже в 2008 році.

При цьому Шлапак додав, що крім зазначених вимог до голів міст, висуватиметься ще одна умова: “Він (мер) готовий буде провести відповідний тендер серед будівельних організацій на будівництво житла”, – сказав він і додав, що “у нас, на жаль, у багатьох містах є взаємна порука мерів і будівельників”.

“Той, хто відкриє свій будівельний ринок – і це четверта умова – той зможе отримати в себе підтримку. Так це бачиться в загальних рисах”, – розповів представник секретаріату.

Джерело – http://www.pravda.com.ua