Міжнародна фінансова корпорація (IFC) організувала зустріч ДІУ з Російською АІЖК з метою обміну досвідом в сфері розвитку іпотечних ринків Росії та України6-го лютого 2008 року, Державна іпотечна установа зустрілася з Російською Агенцією з іпотечного житлового кредитування з метою обміну досвідом з розвитку первинного та вторинного іпотечних ринків в Росії та Україні. Особлива увага приділялися ознайомленню з досвідом Росії з використання іпотечної заставної. Зустріч була організована Проектом IFC «Розвиток іпотеки в Україні».

Обмін досвідом сприятиме розробці ДІУ та Проектом IFC необхідних умов для використання іпотечної заставної в Україні, що є головною метою Проекту IFC «Розвиток іпотеки в Україні».

В зустрічі приймали участь С. Волков і В. Конопльов, заступники Голови правління ДІУ, А. Семеняка, Генеральний директор АІЖК, О. Клепікова, Керівник консультативних програм IFC у сфері житлового кредитування у східній Європі і центральній Азії, Д. Ханніган, Керівник Проекту IFC «Розвиток іпотеки в Україні», А. Мілютин, Керівник Проекту IFC «Розвиток первинного іпотечного кредитування в Росії», та інші представники українських та російських інститутів. 

Метою діяльності ДІУ є сприяння розвитку ринку іпотечного кредитування в Україні шляхом рефінансування банків, які надають іпотечні кредити в національній валюті. Також, діяльність ДІУ націлена на сприяння покращенню доступу пересічних громадян до кредитів на купівлю житла та покращення житлових умов. Внаслідок зниження відсоткових ставок за іпотечними кредитами в гривні до 11,3%, наприкінці 2007 року спостерігався значний ріст іпотечних кредитів в національній валюті.

РЕКЛАМА

Основною метою діяльності  АІЖК є забезпечення ліквідності Російських комерційних банків шляхом рефінансування іпотечних кредитів. Станом на 1-е лютого 2008 року, Агенцію було рефінансовано 110 046 іпотечних кредитів на суму 79 512 млн. Російських рублів (еквівалент 15 902 млн. грн.).

Довідка:
IFC, член Групи Світового банку, сприяє сталому економічному зростанню країн, що розвиваються, завдяки інвестуванню у приватний сектор, мобілізації капіталу на місцевих та міжнародних фінансових ринках та наданню консультативних послуг включаючи поради з зменшення ризиків компаніям і урядам. Бачення IFC полягає у тому, що сталий економічний розвиток відкриває можливості населенню подолати бідність і поліпшити їх життя. У 2007 фінансовому році IFC інвестувала 8,2 мільярда доларів США (враховуючи синдиковані кредити) у 299 проекти у 69 країнах, що розвиваються. Також, IFC  надала консультативні послуги у 97 країнах.

Джерело – www.ifc.org/Ukraine