Криза світової іпотеки нас оминулаРинок іпотечного кредитування в Україні в 2007 році подвоївся і досяг 57,2 млрд гривень. Це сталося не тільки завдяки зростанню доходів громадян, а й тому, що цей спосіб кредитування почали частіше використовувати для отримання коштів на споживчі потреби.

 Експерти прогнозують збільшення обсягу ринку іпотечних кредитів і цього року, проте його зростання буде меншим – всього 60%. У аналітичному звіті Української національної іпотечної асоціації (УНІА) йдеться, що темпи зростання іпотечного кредитування в Україні в 2007 році склали 110%. Це дозволило українським банкам збільшити іпотечний портфель на 29,9 млрд грн – до 57,2 млрд грн, або до 9% ВВП.

Згідно даним УНІА, обсяги своїх іпотечних портфелів наростили не тільки лідери Укрсиббанк (на 18,2%), «Райффайзен Банк Аваль» (14,4%) та Укрсоцбанк (13%), а й новачки ринку. Так, до Топ-15 увійшов Ерсте Банк з часткою ринку 2%. Ощадбанк і «Надра» збільшили обсяги виданих іпотечних кредитів на 1,1% і 1,3% відповідно за рахунок високих темпів зростання (150%).

Ринкові долі ОТП Банку, Приватбанку і Правекс-банку знизилися на кілька відсотків, оскільки їхні кредитні портфелі за рік збільшилися всього на половину. У цілому, частка Топ-5 скоротилася на 6,3% (до 60% ринку), а топ-10 – на 7,2% (до 78,1%).

На іпотечний ринок минулого року значною мірою вплинула світова криза ліквідності. Якщо у перших трьох кварталах 2007 року кредити в доларах США, євро і швейцарських франках займали 88,1-88,9% всього обсягу, то в IV кварталі їх частка знизилася до 83,6%. Частка кредитів у гривні наприкінці року виросла з 11,6% до 16,4%.
У 2007 році змінився розподіл іпотечних кредитів виходячи з цільового призначення. Якщо раніше кошти в основному займали на придбання житла, то минулого року вони частіше залучалися на фінансування поточних витрат. Натомість частка кредитів на придбання житла на вторинному ринку за рік знизилася з 67% до 36%. Лідерами ринку залишилися Київ і Київська область (27,4%), Одеська (14,7%), Дніпропетровська (8,8%) області.

РЕКЛАМА

Цього року УНІА чекає приросту іпотечного кредитування ще на 60%, зниження процентних ставок на гривневі кредити (на 0,5-1%) і збереження вартості кредитів в іноземній валюті. Учасники ринку пояснюють прогнозоване гальмування темпів зростання ринку падінням попиту на кредити. “Вартість житла збільшується, і кількість клієнтів зменшується. Попит не росте, тому що особи з середнім рівнем доходу і вище, які могли собі дозволити взяти кредит на іпотеку, вже реалізували цю можливість», – говорить заступник голови правління по роздрібу Ощадбанку Олександр Гришко.

Голова правління Ерсте Банку Андрій Рожок вважає, що банківська система надалі матиме проблеми з валютною ліквідністю. «Оскільки левова частка іпотечних кредитів видається в доларах, варто чекати не зниження, а підвищення ставок. Або в кращому разі їх стабілізації, а також збільшення банківських комісій, які супроводжують процес оформлення і видачі кредитів», – стверджує він.

У 2008 році банкіри прогнозують чергову хвилю іпотечної кризи, яка стане причиною підвищення процентних ставок. «Ставки в доларах виростуть на 0,5-1%, через те що в українських банків закритий доступ до доларового капіталу і невідомо, коли він відкриється. А ставки в національній валюті збережуться», – впевнений заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Віктор Голуб.

«Ставки не зменшуватимуться, навпаки, вони можуть вирости на 0,5%, тому що Нацбанк посилив регуляторні вимоги до розрахунку достатності капіталу банків, і зростання банківських активів буде сповільнено», – погоджується Гришко.

Джерело – http://ua.glavred.info