Українським банкам потрібно скорочувати споживче кредитування і розширювати кредитування виробництва“Основна проблема, яка зараз турбує Комітет з питань фінансів та банківської діяльності, Нацбанк і банкірів – це негативні тенденції у структурі кредитування, і найбільший негатив полягає в тому, що більшість коштів спрямовується не в реальний сектор економіки, а на споживчий ринок”, – сказав народний депутат від фракції “НУНС”, перший заступник голови Комітету з питань фінансів та банківської діяльності Станіслав Аржевітін.

“Вкладання коштів через споживче або іпотечне кредитування фізичних осіб сягає 100-відсоткового приросту на рік. У той  же час приріст кредитів, які видаються юридичним особам чи в реальний сектор економіки, коливається у межах 60-70%. Тому державі варто звернутися до всіх банкірів із закликом зменшити кількість кредитів, які видаються у споживчий ринок, бо інакше ми дедалі більше будемо дбати не про виробництво, а про споживання”, – вважає депутат.

“Так само до споживчого сектора залучається і більшість іноземних інвестицій. Зрозуміло, що й це є інструментом боротьби з інфляцією: на споживчий ринок “заходять” імпортні товари, і кошти, які є на руках у людей, на ринку зустрічають товар. Але біда в тому, що минулого року в Україну ввезено товарів на 60 мільярдів доларів, і хоч інфляційного тиску не було, але ми вивезли з України 60 мільярдів доларів”, – підкреслив Аржевітін.

РЕКЛАМА

“Потрібно перенаправляти кредити  зі споживчого сектора у виробничий – це стає сьогодні завданням держави й банківського сектора. При цьому  не слід боятися, що зникне іпотечне кредитування: сьогодні його частка у кредитному портфелі є незначною і складає 10-12%. Однак в Україні досі не виникла структура довгострокових ресурсів, адже, щоб видавати кредит на 25-30 років, потрібно мати такий довгостроковий депозит. Таких сьогодні немає, і це є тим фактором, який призводить до згортання таких програм”, – сказав Станіслав Аржевітін.

Джерело – http://www.nuns.com.ua