В Україні спостерігається зниження обсягів іпотечного кредитуванняПро це повідомила начальник аналітичного відділу Української національної іпотечної асоціації (УНІА) Ірина КОВАЛИШИН. За її словами, зниження обсягів іпотечного кредитування пов`язане з низьким рівнем ліквідності грошової системи країни. Утім, вона вважає, що ситуація зі зниженням обсягів кредитування не є кризовою, оскільки зростання іпотечного ринку все-таки існує. За даними УНІА, за перший квартал 2008 р. зростання ринку іпотеки становило 13,9% – до 7,9 млрд. грн.

Експерт зазначила, що наприкінці 2007 р. – на початку 2008 р. українські банки мали в своєму розпорядженні достатню кількість гривневих ресурсів, а нині кредитування випереджає нарощування депозитної бази банків удвічі. Водночас на довіру до банківської системи впливає високий рівень інфляції та зростання цін.
 
За даними І.КОВАЛИШИН, станом на 1 квітня 2008 р. середня ставка за іпотечними кредитами в гривні в Україні становила 15,25%. Зараз у більшості банків вона зросла до 18%, а в деяких випадках – до 20-24%. Водночас деякі банки припинили видавати кредити в національній валюті.

Водночас українським банкам стає дедалі важче залучати міжнародні ресурси через іпотечну кризу в США, яку супроводжують зростання ставок і ризиків.

РЕКЛАМА

За словами експерта, за перший квартал 2008 р. ставка за іпотечними кредитами в доларах і євро зросла на 0,5%. Станом на 1 квітня середня іпотечна ставка в доларах становить 13%, у євро – 12,5%. Середня іпотечна ставка в іноземній валюті нині становить 14-14,5%.
 
І.КОВАЛИШИН зазначила, що офіційно банки не зменшили терміни кредитування та продовжують видачу кредитів на 20-30 років. Водночас, на думку експерта, серед тенденцій, що почалися минулого року, спостерігається переорієнтація іпотечного кредитування на споживче. За даними УНІА, за перший квартал цього року в загальному обсязі виданих кредитів 37,5% припадали на придбання житла, а 57,1% – на споживчі цілі під заставу житла.
 
Довідка:

Українська національна іпотечна асоціація (УНІА) об`єднує 37 організацій, які працюють на ринках фінансів і нерухомості, і представляє інтереси 90% іпотечного сектору за обсягами виданих кредитів. Метою створення і діяльності УНІА є розвиток іпотечного ринку України.

Джерело – http://unian.net