Поточні умови кредитування в Райффайзен банк Аваль і УкрСиббанк«Економічні новини» продовжують інформувати Вас про умови кредитних іпотечних програм. Сьогодні ми розглянемо умови, які пропонують “Райффайзен банк Аваль” і “УкрСиббанк”. “Райффайзен банк Аваль” надає кредит як на первинному, так і на вторинному ринку, але зважаючи на те, що банк працює лише з декількома забудовниками, «ЕН» розглянуть умови кредитування на вторинному ринку.

Позика надається на термін до 20 років.  Процентна річна ставка складає 16,5% річних в національній валюті і 13% річних в євро і доларах.  Варто звернути увагу на те, що ставка тут плаваюча, що надалі може дозволити банку  підняти її на свій розсуд без згоди позичальника.

В офіційних умовах банк пропонує отримати кредит на повну вартість застави, проте позичальник зобов’язаний виплатити близько 30% від всієї суми як перший внесок.  Пояснюється це так: не зважаючи на те, що реально банк надає кредит з першим внеском у розмірі 20%, оцінювати заставу буде представник цього банку або ж акредитованої ним компанії. Це значить, що якщо вибрана Вами квартира коштує $120 000, то її вартість за версією банку в кращому випадку знизиться до $100 000.  Кредит же Ви отримаєте у розмірі $80 000.

Банк пропонує використовувати виключно ануїтетну систему погашення, яка передбачає щомісячну виплату кредиту однаковими платежами, що неодмінно приведе до збільшення суми кредиту на 30-45%.

Комісія банку складає 1,5% від суми кредиту, і виплачується одноразово.

Згідно з офіційними умовами банку, клієнту дозволяється погашати кредит достроково у будь-який час.  На практиці ж, у випадку якщо кредит погашається достроково протягом двох років з моменту видачі кредиту, банк штрафує позичальника у розмірі 1-2% від суми кредиту. Обов’язковим виступає страхування застави, яке щорічно складає 0,3%. Проте, банк не вимагає страхування життя позичальника.

Підрахуємо вартість кредиту, якщо кредитна сума складе $100 000, а термін кредитування – 20 років.  Сума щомісячного платежу складе $1171, а переплата буде 181% за весь термін.  При цьому варто пам’ятати, що, погашаючи кредит, в касу клієнт вноситиме національну валюту за курсом Нацбанку, що знову таки приведе до збільшення суми кредиту.

РЕКЛАМА

«УкрСиббанк» надає кредит лише на вторинному ринку.  Максимальний термін кредитування тут складає 30 років.  Кредит надається в таких валютах як франк (процентна ставка складає 9,49-9,99%), євро (12,5-13%), долар (13,5-14%) і гривня (20,4%-20,9%).  Розмір процентної ставки залежить від форми погашення, яку клієнт банку обирає на свій розсуд.

Розмір одноразової комісії залежить від вибраної валюти кредитування: 2% – в доларах і євро, 1,2% – у гривні, 2,2% – у франках.  Банку доведеться сплатити ще одну комісію за відкриття поточного рахунку  у розмірі 131 грн.  «УкрСиббанк», так само як і «Райффайзен банк Аваль», не вимагає страхування життя позичальника, а ось страхування майна обійдеться клієнту в 0,3% щороку.

Розмір першого внеску залежить від того, наскільки давно була побудована одна або інша квартира.  80% від оцінної вартості банк надасть в тому випадку, якщо об’єкт був введений в експлуатацію після 1995 року, і 75% – до нього.

Підрахуємо витрати, якщо кредитна сума складе $100 000, термін кредитування – 20 років (за ануїтетною формою погашення), процентна ставка – 13,5%.  При обліку того, що перший платіж складе  $1207, переплата за весь термін кредитування буде 190%. За стандартним графіом  погашення річна процентна ставка складає 14% річних, перший платіж – $1583.  В такому випадку переплата складе 140%.

Висновок можна зробити лише один: за такими умовами іпотечне кредитування ще буде довго залишатися малодоступним для середньостатистичного споживача.  Якщо ж у Вас все-таки є можливість щомісячно виплачувати $1583, офіційно заробляючи при цьому $2500 в місяць, зупинити свій вибір краще на іпотечній програмі «УкрСиббанку», а також на стандартному графіку погашення, що допоможе заощадити як мінімум 40% від вартості квартири.

Джерело – http://economic.lviv.ua