Роз'яснення про порядок надання податкового кредиту за іпотечними відсоткамиПлатники податку з доходів фізичних осіб можуть у цьому році реалізувати своє право на податковий кредит за іпотечними відсотками, сплаченими у 2007 році. Подати декларацію можна до кінця 2008 року, повідомили УКРІНФОРМу у прес-службі Державної податкової адміністрації України. Роз’яснюючи порядок надання податкового кредиту за іпотечними відсотками, у ДПА України нагадали, що у червні поточного року відомство надіслало до податкових органів відповідного листа.

У документі йдеться, що платники податку з доходів фізичних осіб мають право включити до складу свого податкового кредиту частину суми відсотків, сплачених за іпотечними житловими кредитами, виданими та повернутими в іноземній валюті.

При цьому ДПА України відкликала свій лист від 26.04.07р. N 8445/7/17-0715.

Надання у поточному і в подальших податкових періодах (роках) податкового кредиту щодо відсотків, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, слід провадити з огляду на норму пп.5.4.3 п.5.4 ст.5 Закону “Про податок з доходів фізичних осіб”.

Відтак розв’язано проблему, що виникла з моменту введення в дію положень Закону України від 22.05.2003 р. N889-IV “Про податок з доходів фізичних осіб” стосовно податкового кредиту в частині суми відсотків за іпотечним кредитом, сплачених платником податку. Механізм надання цього кредиту регулювався роз’ясненнями та листами багатьох державних органів, які вводили ті чи інші вимоги щодо виконання цієї статті закону, внаслідок чого громадяни були позбавлені можливості повернути частину сплачених відсотків з житлового кредиту в іноземній валюті.

РЕКЛАМА

Податкова служба, зазначили у прес-службі, добре усвідомлювала, що це обмеження не відповідало сьогоднішнім реаліям. З огляду на те, що кредитування в іноземній валюті в Українській державі офіційно не заборонено, і багато іпотечних кредитів було взято в євро і доларах, головою ДПА України Сергієм Буряком було ініційовано проведення ряду зустрічей та “круглих столів” з експертами Міністерства фінансів, Національного банку, Міністерства юстиції України, на яких податкова служба змогла зняти цю проблему.

Як повідомили у прес-службі ДПА України, з початку 2008 року (за підсумками 2007 року) подали декларації на отримання податкового кредиту близько 1700 громадян, яким вже повернуто 1,7 млн гривень. З них 280 громадянам повернуто 0,3 млн грн за іпотечними кредитами, одержаними в іноземній валюті.

Правом на отримання податкового кредиту по відсотках за іпотечним кредитом у 2007 році скористалися майже 2 тисячі громадян, яким повернуто понад 1,6 млн грн податку.

Джерело – http://news.ukrinform.ua