В Житомире процветает мошенничество с кредитамиСьогодні усім відомо, що отримати кредит – не проблема. І необхідно для цього мінімум документів. Саме цим і користуються шахраї. Механізмів скоєння шахрайських дій простий – від підробки необхідних для отримання кредиту документів (довідок з місця роботи, про доходи, паспортів тощо) до банального обману, тобто коли вас просять отримати кредит для сторонньої особи, обіцяючи при цьому винагороду.

До одного з відділень “Приватбанку” м. Бердичева завітала 20-річна мешканка райцентру, яка скориставшись загубленим два роки тому паспортом іншої громадянки України, отримала кредит в сумі понад 3 тисяч гривень.

До мешканки Житомира звернулась її знайома та попросила оформити для неї кредит, мотивуючи тим, що сама вона є громадянкою іншої держави, тому не може цього зробити. Водночас знайома запевнила, що вже через тиждень сама розрахується по кредиту і ніяких проблем не буде. Звичайно, ніяких розрахунків здійснено не було, а особа на яку оформлено такий кредит, зобов’язана сама за нього розраховуватись.

Двоє жителів Овруцького району надали до відділення „Приватбанку”, що у райцентрі, ксерокопії документів та на їх підставі отримали кредит нібито для придбання комп’ютерної техніки. Сума запозичення складає майже 5 тисяч гривень. Лише згодом працівники міліції з’ясували, що документи підроблені.

Поряд з індивідуальними шахрайствами у кредитній сфері виникли й колективні. Ними займаються, як правило, різноманітні кредитні спілки сумнівного походження. І гіркий досвід фінансових пірамід АО “МММ” та нещодавньої “Еліта Центр”, на жаль, для багатьох громадян не стає пересторогою.

У минулому році в Житомирі діяло декілька таких кредитних спілок.

РЕКЛАМА

До офісу однієї з них, що тимчасово облаштувався в орендованій кімнаті профполіклініки по вулиці Котовського, звернувся житомирянин, аби отримати кошти для покупки автомобіля. Спокусившись на вигідні умови отримання кредиту, звичайно ж за словами консультантів спілки, чоловік сплатив першочерговий внесок в сумі 5 тисяч гривень. За умовами договору через місяць необхідна для купівлі авто сума грошей повинна була бути перерахована на рахунок автосалону. Однак, ні у вказаний термін, ні до сьогодні гроші на рахунок так і не надійшли.

Повернути вкладені гроші у такому випадку зовсім не просто. Такі фірми, як правило, працюють всього декілька місяців, консультантами є наймані працівники – найчастіше місцеві молоді дівчата, які володіють мінімальною інформацією щодо діяльності спілки. У даному випадку засновниками кредитної спілки, що мала розгалужену мережу філіалів по всій Україні, виявились мешканці м. Києва.

У будь-якому разі при оформленні кредиту не слід поспішати з вибором кредитно-банківської установи. Прислухайтесь до порад компетентних або досвідчених у цій справі осіб. При отриманні кредиту не розраховуйте на занадто вигідні умови. Безплатний сир, як відомо, буває лише в мишоловці. Тому краще довіряйте банкам з надійною репутацією, ніж щойно утвореним сумнівним спілкам.

Крім того, пам’ятайте, що будь-який кредит, оформлений на Ваше ім’я саме Вам і доведеться сплачувати. Ні в якому разі не погоджуйтесь на спокусливі пропозиції отримати для сторонньої особи кредит. Уважно ставтесь до будь-яких випадків зникнення, викрадення Ваших особистих документів. Відразу повідомте про це до органів внутрішніх справ.

Джерело – http://zhzh.info