Підсумки проведення круглого столу: Страхування життя: його місце і роль в розвитку іпотечного ринку в УкраїніЗа ініціативи Української національної іпотечної асоціації (УНІА) та проекту «Ініціатива сприяння кредитуванню», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) було проведено засідання круглого столу «Страхування життя: його місце і роль в розвитку іпотечного ринку в Україні». В роботі засідання круглого столу взяли участь близько 40 представників провідних українських банків.

В тому числі «Райффайзен Банк Аваль», «Приват Банк», «Укргазбанк», «Перший інвестиційний банк», «VAB», «Sweedbank», «Укрсиббанк» та інші. Провідних страхових компаній – «Кардіф», «СЕБ Лайф Юкрейн», «Фортіс страхування життя Україна», «Київ Ре», «Українська страхова група «Життя», «Дженералі Гарант», «Вексель», «Оранта», «Уніка Життя», «Універсальна» та інші, представники Державної іпотечної установи (ДІУ), Асоціації українських банків, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, проекту з розвитку іпотеки Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Агентства США з міжнародного розвитку  (USAID)  тощо.

Засідання було присвячене страхуванню життя позичальника та налагодженню ефективної роботи між страховими компаніями та банками. Дане питання є актуальним, оскільки розвиток іпотеки повИ?язаний із високим ступенем захисту від ризиків, що є притаманні даному виду кредитуванню. Тому певним захистом у непередбачуваних ситуаціях, повИ?язаних із втратою позичальником життя або працездатності, є страхування життя на строк, не менший строку дії іпотеки. Страхування життя позичальника важливе як для банка, так і для самого позичальника та членів його родини, а також сприяє фінансуванню іпотек і головне, забезпечую стабільність функціонування іпотечного ринку.

РЕКЛАМА

Також було розглянуто досвід провідних Європейських країн в галузі страхування первинного внеску та обговорювались питання пов’язані із запровадженням такого виду страхування в Україні з метою підвищення доступності іпотечних кредитів для населення.

За результатами обговорення було досягнуто домовленість про створення робочої групи, яка безпосередньо візьме на себе розробку нормативно-законодавчих ініціатив щодо страхування життя боржника, страхування першочергового внеску при наданні кредиту та застосування колективних угод між банками-кредиторами та страховими компаніями.

Джерело – http://www.unia.com.ua