У зв'язку з іпотечної кризою та подорожчанням матеріалів є досить високі ризики для невеликих будкомпаній ХмельницькогоВ Україні за рік треба будувати п’ятдесят мільйонів квадратних метрів для того, щоб забезпечити квартирами все населення. Попит хмельничан на нерухомість первинного ринку є, запевняють у будівельних компаніях. Але у них вже немає фінансів її придбати. Таким чином банківська іпотечна криза «накрила» забудовників з головою, кожна відмова ще вчора потенційного покупця — цвях у домовину існування будівельних компанії.

Якщо уряд не застосує кардинальних дій для розв’язання проблеми, будівництво безлічі житлових об’єктів зупиниться, а будкомпанії відмовляться зводити багатоповерхівки або «луснуть» через банкрутство. Голова правління КП «Цивільжитлобуд» Олександр Струсовський: – Передумов на зниження квадратних метрів нерухомості на сьогоднішній день немає абсолютно ніяких. На сьогодні у місті собівартість квадратного метру житлової нерухомості орієнтовно складає 1200 доларів, а це не далеко від цін столиці. Продаж одного квадратного метра оцінюється в 1000 доларів. Чи буде житлова нерухомість дешевшою? Однозначно ні. У нашому місті підприємства не будуть продавати квартири нижче їх собівартості (як і решта компаній України — прим. автора).

Основний відсоток покупців, які хочуть покращити свої житлові умови, беруть іпотечний кредит у банках. За сьогоднішньої ситуації, яка склалася у комерційних банках, іпотечне кредитування майже зупинилося, а те що є настільки із високими відсотками, що люди відмовляються від таких кредитів. Фактично хмельничани перестали купувати квартири. Як тільки зупиниться попит — зупиниться і будівництво. На будинках, які почали зводитися, практично зупинилися будівельні роботи. Коштів на будівництво не вистачає. Генеральний директор ТОВ «Будівельний Альянс» Іван Крутилко: – Будівельна компанія не відчула кризи іпотечного кредитування, яка на сьогодні склалася практично по всій Україні. Вартість квадратного метра підвищилася, проте це не пов’язано із кризою. Швидше це тісно пов’язується із стрімким ростом вартості матеріалів. До прикладу, з нового року ціна на арматуру підвищилася вдвічі. На сьогодні квадратний метр коштує біля шести тисяч гривень, є й дешевші, в залежності від будинку та місця його розташування. Земля сьогодні у нашому місті виділяється через аукціони, на превеликий жаль, таких аукціонів досить мало, вони не забезпечують попит на ринку землі будівельних компаній, які мають бажання та змогу зводити житлові новобудови. Компанія провела аналіз по місту Хмельницькому. У зв’язку з іпотечної кризою та подорожчанням матеріалів є досить високі ризики для невеликих будкомпаній, у них бізнес налаштований лише на кошти інвесторів, які хочуть купити квартири у новобудові. Тому клієнт, обираючи будкомпанії, має добре ознайомитися з їх роботою та місцем, яке вони посідають на ринку нерухомості. Прогнози «Вирішувати проблему необхідно на загальнодержавному рівні. Криза іпотечного кредитування та інфляція вдарять насамперед по невелим будівельним компаніям. Якщо так триватиме і далі, у Хмельницькій області практично не залишиться жодної будівельної компанії, яка б «втрималася на плаву».

РЕКЛАМА

Ті будкомпанії, які фінансово добре стоять на ногах, просто перестануть зводити житлові будинки. Їм вигідніше буде зводити комерційну нерухомість», – сказав Олександр Струсовський Будівельники схиляються до думки, що остаточне і, мабуть, вирішальне для будкомпаній рішення має бути прийняте на рівні Кабміну, Верховної Ради. Інакше житлове будівництво зупиниться, якщо не повністю, то на п’ятдесят відсотків однозначно. «Однозначно вартість житла буде «рости» у ціні, адже попит у державі надзвичайно великий. Для того, щоб забезпечити житлом населення за середньоєвропейськими нормами, потрібно виділити один метр квадратний на людину. Відповідно, в Україні за рік треба будувати п’ятдесят мільйонів квадратних метрів, для того щоб забезпечити квартирами все населення. На сьогодні маємо 0,18 метра квадратного на людину. Фактично обсяги будівництва житла необхідно збільшити в разів шість», – розповів Іван Лукич, який є одним із представників Ради директорів Будівельної палати України. Замість післямови Будівельні компанії принишкли в очікуванні, можливо, осінній період принесе зрушення в активності купівлі житла серед хмельничан.

Виходу із критичної точки будівельні компанії почали шукати самостійно — через банки. Проте отримати готівку в банку стає практично не можливо, як виявилося, не лише «простим смертним», а й великим забудовникам, які здавалося, вже мали б заслужити багаторічний авторитет. По-перше, відсоткові ставки захмарні, по-друге, щоб зібрати всі необхідні документи, які вимає фінустанова, необхідно затратити не тижні, а місяці. Більшість будкомпаній «дають задній хід» і шукають альтернативу. Забудовники дотримуються одностайної думки — квартири стануть ще дорожчими і це станеться ще до кінця цього року.

Джерело – http://20minut.ua