Рішення Мінюсту може паралізувати ринок іпотекиПісля виключення Міністерством юстиції з Інструкції “Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України” пункту 65 фактично паралізовано механізм позасудового звернення стягнення на заставлене майно. Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що своїм рішення Мінюст по суті знищив норму, яка регулює механізм реалізації позасудового звернення стягнення, передбаченого ст.. 38 Закону України „Про іпотеку”.

Експерти УКБС зазначають, що тепер іпотекодержатель, для задоволення своїх вимог, втрачає можливість (не право) від свого імені продати предмет іпотеки будь-якій особі на підставі договору купівлі-продажу. Складається суперечлива ситуація, коли Закон визначає такий механізм, а Інструкція фактично знищує його.
 
Такий стан речей є небезпечний, оскільки це може призвести до того, що нотаріуси відмовлятимуться посвідчувати правочини виключно на підставі ЗУ «Про іпотеку». Фахівці Асоціації передбачають, що у таких випадках нотаріуси у своїй відмові посилатимуться на загальний порядок продажу нерухомості, яким передбачена згода подружжя на продаж та дозвіл органу опіки і піклування.
 
Зауважуємо, пунктом 65 Інструкції, затвердженої наказом Міністерства юстиції України № 20/5 від 03.03.2004 року, було передбачено порядок посвідчення договорів купівлі-продажу предмету іпотеки будь-якій особі-покупцеві іпотекодержателем, якщо таке право іпотекодержателя передбачено рішенням суду або договором про задоволення вимог іпотекодержателя.
 
УКБС вважає, що слід терміново відновити дію п. 65 Інструкції з врахуванням зауважень банківського співтовариства. Виключення цієї норми з Інструкції не тільки ще більше ускладнює розуміння процедури позасудового стягнення на предмет іпотеки, але взагалі може паралізувати нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу об’єктів нерухомого майна, а отже і ринок іпотеки загалом.

РЕКЛАМА

Джерело – http://www.kbs.org.ua