Уберегтись від колекторських компаній можна, якщо знати законВ умовах фінансової кризи, скороченням виробництва та масовою невиплатою зарплат постала проблема із поверненням банківських кредитів. Колись банки самі «вибивали» повернення позик, проте тепер все частіше вдаються до послуг колекторських компаній. «Вони постараються стягнути із боржника і залишок непогашених запозичень, і відсотки, і пеню, і неустойку за весь період, навіть за той, що непередбачено законодавством», — говорить Федір Олексюк, засновник антиколекторської компанії «Ваша Надія».

Проте, за його словами, уберегтися від колекторських компаній можна, якщо підійти до справи з розумом і знати закон та свої права.

«Коли до вас звернулася колекторська компанія нібито від імені банку, то ви маєте право вимагати від них письмове підтвердження їх повноважень. Якщо ж вони і далі телефонують та погрожують, то треба в присутності свідків у культурній формі сказати їм, що вони не мають на це право», — каже Федір Олексюк.

За його словами, це необхідно для того, коли колекторська компанія буде і далі телефонувати і погрожувати, тоді можна подати скаргу в міліцію на протиправні дії компанії і залучити свідків.

РЕКЛАМА

«Ніколи не пускайте представників колекторської компанії в дім, навіть якщо вони покажуть папір, що діють із дозволу банку. З точки зору закону, ваша оселя — недоторканний об’єкт. Якщо представники колекторської компанії «вламуються» в помешкання, сміливо викликайте міліцію», — радить Федір Олексюк.

Відкрити виконавче провадження колекторська компанія може лише за рішенням суду. І навіть тоді в позичальника є десять днів, щоб його оскаржити.

«На підставі ст. 32 Конституції України категорично в письмовій формі забороніть банку надавати та розповсюджувати ваші особисті дані, які стали відомі йому при укладанні кредитного договору. Якщо банк не зупиниться, то знайте, він порушує ст.. 61 Закону України «Про банки і банківську діяльність», ст. 32 Конституції України та ст. 23 Закону України «Про інформацію». Як бачите, від колекторів можна і треба захищатися», — говорить Федір Олексюк.

Джерело – http://www.malakava.com.ua