Хочете взяти кредит? Покажіть довідку з психдиспансеру...Українці, яких за кілька останніх років присадили на кредитну голку, у розпачі, – майже усі банки перестали видавати кредити. Поки частина людей думає, як сплатити борги, які висять каменюкою на шиї, – інші шукають, де б позичити чи перепозичити грошей. Не дивно, що у містах з’являються ломбарди, а на інтернет-сайтах та у рекламних виданнях – оголошення на кшталт “допоможу у скрутному становищі”.

Що робити, якщо у ломбард нема що нести, а зв’язуватися з аферистами не хочеться? Наш колега, якому терміново потрібні були кілька тисяч гривень, таки знайшов банк, який ще видає кредити. Щоправда, майже під 40% річних! І от уже коли практично усі формальності врегулювали, працівниця раптом вибачилась і сказала, що змушена відмовити у видачі кредиту, бо потенційний позичальник працює журналістом… А у них є розпорядження, в якому перелічені професії, які є неблагонадійні з точки зору потенційних позичальників. Серед них і представники засобів масової інформації.

“ВЗ” звернувся до різних банків з проханням розповісти, як би мав виглядати ідеальний позичальник і чи є у них чорний список професій. Майже усі відповіли лише, що зараз тимчасово призупинили кредитування, а раніше від клієнтів вимагали лише довідки про доходи, часом виписки з трудової книжки та паспорт громадянина України.

Неофіційно працівник одного з банків розповів, що чорний список професій існував майже у всіх банках ще до початку фінансової кризи. Раніше до нього відносили рекламних та страхових агентів, працівників засобів масової інформації, торгових представників.

Тобто тих, чий заробіток не стабільний, а залежить від гонорарів чи кількості укладених угод. Але оскільки працівники банків мали встановлені плани з видачі кредитів, то на багато речей закривали очі. З осені про “чорний список” згадали і розширили – до нього увійшли будівельники, ріелтери, працівники фінансової сфери і навіть дрібні підприємці.

Крім того, якщо раніше на кредит могли розраховувати особи від 18 до 65 років, то тепер вилка звузилась до 20-50. Причому людина передпенсійного віку могла розраховувати на позику лише в тому разі, якщо остання виплата по кредиту настане до того часу, поки вона піде на пенсію.

Про кредити без довідки про доходи можна забути надовго. Останнім часом банки вимагали виписки з трудової книжки, завіреної відділом кадрів, і навіть гарантійний лист від керівника про те, що найближчі кілька місяців вас не звільнять. Більше того, в одного клієнта, який восени намагався взяти кредит на житло, попросили довідку про працездатність… з психдиспансеру. Очевидно, банківські працівники вирішили, що під такі відсотки та ще й під час кризи, позику може брати лише божевільний.

Та чи не найгірше почуваються люди, яким доводиться сплачувати старі борги, адже банки, перестраховуючись, доходять до маразму. Скажімо, у людини, яка два роки тому придбала авто в кредит і досі не запізнилася з жодною виплатою, банк вимагає щомісяця показувати, чи машина ціла та неушкоджена. Це при тому, що автомобіль застрахований.

РЕКЛАМА

“Майже у кожному договорі було прописано, що позичальник повинен пред’являти предмет застави на вимогу банку. Немає нічого дивного в тому, що банк вимагає показувати автомобіль, який є під заставою. Таким чином намагаються оцінити, за скільки зможуть продати автомобіль, якщо позичальник перестане платити. Випадки, коли людина вчасно сплачує, а потім приходить у банк і каже, забирайте майно, я більше не можу за нього платити, непоодинокі. Крім того, банки розуміють, що страхові компанії не в найкращому стані, тому розраховувати на їх компенсації не варто, – каже аналітик “Простобанк консалтинг” Ольга Онофрійчук. – Чимало банків проводять переоцінку квартир, які перебувають під заставою. Оскільки їх ринкова вартість постійно знижується, то від позичальника можуть вимагати додаткової застави або погашення значної частини кредиту за один раз. Щодо “чорного списку” професій, то банки просто намагаються врахувати усі можливі ризики, бо перебувають не в найкращому фінансовому стані”.

Коментар для «ВЗ»

Ігор Кривко, директор Західного Міжрегіонального управління роздрібного бізнесу ВАТ «Ерсте Банк»

В економічно нестабільній ситуації брати довготерміновий кредит ризиковано і дорого. Наприклад, валютний кредит робить позичальника залежним від курсу, який сьогодні складно прогнозувати. Гривневі кредити, хоч і захищають позичальника від ризиків коливання курсу валюти, є дорогими і не вирішують проблеми непрогнозованості економічної ситуації і, відповідно, не дають впевненості в тому, що за кілька місяців ви зможете якісно обслуговувати заборгованість по кредиту (дозволити собі виплачувати кредит). Зважаючи на постійні зміни на ринку, наприклад, нерухомості, складно оцінити реальну вартість квартир, а отже, є досить велика ймовірність того, що іпотечний кредит може стати невигідним рішенням, про яке потім ви будете шкодувати.

Важливо розуміти і те, що банки, розраховуючи кредитні ставки, закладають в них політичні та економічні ризики, а отже, зараз кредити є особливо дорогими. Криза рано чи пізно закінчиться, тому варто відкласти кредитні плани до часу, коли економічна ситуація дозволить нам всім бути впевненими в завтрашньому дні.

Якщо ви стикнулися із ситуацією, коли потрібні кошти на короткі терміни, то виходом є поновлювані кредитні лінії. Тобто можете відкрити в банку кредитну карту. Кредитна лінія в середньому буде коливатися від 2000 до 10000 грн., залежно від вашого щомісячного офіційного доходу. Якщо повертаєте кредит в зазначений банком термін, то можете користуватися коштами безкоштовно, наприклад, до 20 числа кожного місяці кредит є безкоштовним, а після 20 числа на позику нараховується відсоток в розмірі близько 20-30% у гривні.

Джерело – http://www.wz.lviv.ua
Автор – Зіновія ВОРОНОВИЧ