УНІА просить президента підписати закон про подолання кризиПредставники Української національної іпотечної асоціації просять Президента України підписати Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи», реєстраційний № 1533-VІ, прийнятий Верховною Радою України у другому читанні 23 червня 2009 р. Підписання цього законопроекту є дуже важливим для реалізації ефективних заходів щодо підтримки ліквідності банків України та формування резервів, приведення у відповідність з реаліями сьогодення і механізму погашення фізичними та юридичними особами заборгованості за іпотечними кредитами.

“Станом на 01 жовтня 2009 р. загальний іпотечний портфель українських банків складає 103.6 млрд. грн., понад 80% іпотечних позик надано в іноземній валюті, тому на даний момент питання прострочення та невиплат за іпотечними кредитами є важливою проблемою, яка ставить під загрозу ефективність банківської діяльності, – зазначає виконавчий директор УНІА Олексій Піліпець. – Саме тому, реструктуризація боргу виступає інструментом, який може подолати ці негативні явища. Тим більше, що така реструктуризація, відповідно до Законопроекту, буде враховувати фінансовий стан позичальників-фізичних осіб шляхом: надання позичальникам відстрочки сплати суми основного боргу за кредитними договорами на термін не більше двох років, подовження терміну кредитних договорів на строк до десяти років з урахуванням обмежень, що діють в комерційних банках, зміни способу нарахування відсотків”.

РЕКЛАМА

В зв’язку з вищевикладеним, УНІА звертається до гаранта з клопотанням підписати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи» № 1533-VІ від 23.06.2009 року, оскільки підписання даного нормативно-правового акту позитивно вплине на функціонування іпотечного ринку в Україні, посилить платоспроможність банківської системи та дозволить підвищити ефективність антикризових заходів.

Джерело – http://www.kbs.org.ua