Відмова у наданні інформації щодо графіку платежів є порушеннямРік тому в одному банку ми взяли кредит на авто. Щомісяця платимо без затримок. І ось днями звернулися до відділення банку, щоб нам дали розрахункову таблицю про подальшу сплату за предмет кредитування та відсотки. Проте нам відмовили. Дівчина, яка працює з клієнтами, пояснила, що вони не зобов’язані надавати нам ці розрахунки (хоча раніше вони запевняли, що у будь-який момент ми можемо попросити цю таблицю). Поясніть, чи повинні менеджери банку за моєю вимогою надати мені помісячні розрахунки на залишок мого кредиту?

Відповідає заступник директора Департаменту зовнішньоекономічних відносин Національного банку України Борис КИРУШКО:
— Національним банком України прийнято Постанову «Про затвердження Правил надання банками України інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту» (далі — правила) від 10 травня 2007 року № 168, яку зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 травня 2007 р. за № 541/13808.

Відповідно до п. 3.2. правил, кредитний договір має містити графік платежів (згідно із строковістю, зазначеною у договорі, — щомісяця, щокварталу тощо) у розрізі сум погашення основного боргу, сплати процентів за користування кредитом, вартості всіх супутніх послуг, а також інших фінансових зобов’язань споживача за кожним платіжним періодом. У графіку платежів має бути докладно розписана сукупна вартість кредиту за кожним платіжним періодом.

Таким чином, прямо передбачена обов’язковість такого графіку як частини договору, що укладається з клієнтом.

РЕКЛАМА

Водночас п. 1.3. правил передбачає, що банки зобов’язані забезпечувати виконання цих правил:
— у разі поширення інформації про послуги з надання кредитів споживачам;
— під час укладення кредитних договорів зі споживачами;
— у разі усних чи письмових звернень споживачів.

Таким чином, відмова у наданні інформації щодо графіку платежів на письмове звернення клієнта є порушенням п. 1.3 зазначених правил.

Джерело – http://www.golos.com.ua