УКБС пропонує запровадити повноцінну компенсацію процентної ставки по іпотечному кредиту через податковий кредитАсоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» розробила та передала для розгляду та прийняття в законодавчі та контролюючі органи пропозиції щодо внесення змін в Закон України “Про податок з доходів фізичних осіб”. УКБС виступає за те, щоб включити до складу податкового кредиту всю суму процентів за іпотечним житловим кредитом, сплаченим протягом податкового року.

Експерти Асоціації зазначають, що діючою на сьогодні нормою податкової компенсації сплачених процентів по іпотечному кредиту позичальники як правило не користуються. Причина – незначна сума річної компенсації сплачених процентів по іпотечному кредиту, що вираховується, згідно ст.. 10 Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб”.
 
Пропоновані УКБС зміни до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.04.2003 №889-ІV передбачають можливість віднесення позичальником до податкового кредиту всієї суми процентів за іпотечним кредитом, сплаченим протягом року за умови, що придбана нерухомість є основним місцем проживання платника.
 
Експерти УКБС впевнені, що втрати державного бюджету в результаті прийняття відповідних змін будуть компенсовані. По–перше, завдяки суттєвому зростанню податку з доходів фізичних осіб (збільшиться кількість громадян, що офіційно та добровільно декларуватимуть свої доходи). По-друге, детінізації фонду заробітної плати і відповідно національної економіки. По-третє, пропоновані зміни нададуть додаткового стимулу житловому будівництву, а також сприятимуть підвищенню ліквідності та прозорості іпотечного кредитування в Україні.
 
УКБС, як член громадської колегії при комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, рекомендувала розглянути пропоновані зміни до Закону “Про податок з доходів фізичних осіб”. Зазначені пропозиції УКБС також отримали Державна податкова адміністрація України, Кабінет Міністрів, Секретаріат Президента.
 
Сподіваємось, що пропоновані УКБС законодавчі зміни підтримають не лише члени банківського співтовариства, але перш за все Верховна Рада та виконавчі органи влади.  Адже вони змінять згаданий закон не лише на користь тисяч і тисяч позичальників та платників податків, але й всього громадянського суспільства.

РЕКЛАМА

Джерело – Прес-служба УКБС