Чи можлива в Україні іпотечна криза?Про сповільнення темпів зростання іпотечного кредитування в Україні фінансисти та інвестаналітики говорять від березня. Українська національна іпотечна асоціація (УНІА) оприлюднила дані про зростання іпотечного ринку в Україні за І півріччя 2008-го. На 1 липня загальний іпотечний портфель українських банків збільшився лише на 17%, або 12,2 млрд грн (до 69,4 млрд грн). За прогнозами банкірів, зростання іпотечного ринку цього року становитиме щонайбільше 35% проти минулорічних 80%.

Про сповільнення темпів зростання іпотечного кредитування в Україні фінансисти та інвестаналітики говорять від березня — коли виникла криза ліквідності у вітчизняній банківській системі. Криза викликала стагнацію на будівельному ринку, який до 2008-го фінансувався приблизно на 70% за рахунок кредитних коштів. Ріелтори б’ють на сполох: на їхню думку, через кризу ліквідності на банківському ринку неминуче сповільняться темпи зростання цін на вторинне житло й, можливо, навіть обвалиться ринок нерухомості. У результаті постраждають і банки, що видавали іпотечні позики.

На початку 2008 року схожа ситуація виникла на ринках нерухомості Латвії та Казахстану. За останні 5 років ринок нерухомості Латвії зріс суто на кредитних грошах: до початку 2008-го обсяг кредитного портфеля банків перевищував 100% латвійського ВВП. Левова частка угод з нерухомістю була спекулятивною — інвестори заробляли завдяки швидкому дорожчанню квадратних метрів та низьким відсотковим ставкам за кредитами. Однак, наростивши портфель іпотечних кредитів, банки припинили кредитувати населення. Зростання цін на нерухомість сповільнилося, а після серії дефолтів банківських позичальників, що не зуміли сплатити борги (також і через сповільнення темпів зростання цін на квадратні метри), настала криза.

РЕКЛАМА

У Казахстані за останні пару років забудовники ввели в експлуатацію забагато квадратних метрів, на які до початку 2008-го не знайшлося потрібної кількості покупців (знову-таки через сповільнення темпів зростання іпотечного кредитування й дефолтів за позиками). За рік ціни на нерухомість у Казахстані просіли на 30-35%.

Чи можливе в Україні повторення латвійського чи казахстанського сценарію? Навряд чи. Обсяг іпотечних кредитів відносно ВВП у нашій країні невеликий — усього 5%. Неповернення за іпотекою — 0,4-0,5% від усіх житлових кредитів. При цьому темпи зростання іпотеки сповільнюються. Обмеження іпотечного кредитування в банках призведе до того, що населення буде менше купувати житло, а забудовники — будувати нових об’єктів. Навіть якщо ціни на нерухомість трохи просядуть, зменшення пропозиції на первинному ринку поверне вартість квадратних метрів до колишнього рівня.

Автор – Олена ШКАРПОВА
Джерело –
http://www.kontrakty.com.ua