Не платите по кредиту? Поступок не буде!Термін кредиту можна продовжити не більше, ніж на два роки. Кредитні канікули, продовження терміну кредиту, переведення валютних кредитів у гривневі… До чого тільки не вдаються банки, щоб змусити клієнтів хоч потрохи сплачувати кредити. Щоправда, в одному й тому ж банку для різних клієнтів були різні пільги – це вже як домовишся… Тепер НБУ нарешті видав постанову, яка регламентує порядок реструктуризації банківських кредитів.

На думку Нацбанку, реструктуризувати варто лише ті кредити, які клієнти погашають, хоча й з відставанням від графіка. Якщо людина не платить взагалі, немає сенсу йти їй на поступки. Реструктуризувати можна лише ті кредити, які були видані до 1 жовтня минулого року. (Втім, навряд чи назбирається багато кредитних договорів, які були укладені після цієї дати. Адже з осені кредитування в Україні практично завмерло). Реструктуризація не повинна продовжувати термін кредиту більше, ніж на два роки.

Першими кандидатами на реструктуризацію є іпотечні позичальники. Але лише у тому випадку, якщо житлова площа заставної квартири не більша, ніж 110 квадратних метрів, і якщо у ній зареєстрований та проживає позичальник. Якщо позичальник має іншу нерухомість або платежі по кредиту не перевищують 30% його доходу за місяць, на реструктуризацію боргу він не може претендувати. Другі на черзі на поблажки – позичальники, які взяли кредит під розвиток бізнесу. Далі йдуть кредити на лікування, освіту, завершення будівництва. Але лише у тому випадку, якщо сума боргу не перевищує 200 тисяч гривень.

Утім, ці вимоги Нацбанку мають лише рекомендаційний характер. Тобто комерційний банк сам вирішуватиме, дотримуватись їх чи ні. Слухняні банки, своєю чергою, зможуть претендувати на певні пільги від НБУ.

РЕКЛАМА

“Практично усі банки, які видавали іпотечні кредити, уже давно пропонують своїм клієнтам реструктуризацію чи пролонгацію. Тому НБУ запізнився з цією постановою. Комерційні банки самі зацікавлені йти на поступки позичальникам і отримувати хоча б якісь гроші, аніж через суд забирати предмет застави. Те, що не рекомендують реструктуризувати кредити на великі квартири, – це логічно. Адже коли людина отримувала цей кредит, на щось же вона розраховувала”, – каже фінансовий аналітик “Просто банк консалтинг” Володимир Паюк. На думку експерта, якщо кредит сплачувати важко, але можливо, то на реструктуризацію напрошуватись не варто. Адже, якщо продовжать термін кредиту, це зменшить щомісячний внесок, – зате у підсумку суттєво зросте вартість такого кредиту. Невигідно також переводити валютні кредити у гривневі. З одного боку, невідомо, що буде з курсом, тому для людей, які мають доходи у національній валюті, гривневі кредити безпечніші. З іншого боку, відсотки по гривневих кредитах значно вищі, аніж по кредитах у доларах. В середньому гривневий кредит на 10% дорожчий, аніж доларовий.

Автор – Зіновія ВОРОНОВИЧ
Джерело –
http://www.wz.lviv.ua